Ett av de allra viktigaste tillbehören i bingo och en av de ting man måste ha för att kunna spela bingo är bingobrickan. Vad är då en bingobricka? Enkelt sagt så är det spelbrickan en spelare köper eller blir tilldelad som man ska spela med. De är på spelbrickan de nummer finns som man förhoppningsvis kan markera i takt med att alla nummer i spelet dras.

Spelbrickan i bingohallen

Ett besök i bingohallen är alltid trevligt. Även om mycket är elektroniskt idag så är det en sak som fortfarande finns kvar, och det är bingobrickan i papper. Bingobrickan som en spelare köper innan bingorundan kör igång kan se ut på lite olika sätt, beroende på vilken variant bingo som spelas. De vanligaste varianterna bingo är 75-bollars bingo och 90-bollars bingo.

Är det bingo med 75 bollar som spelaren vill spela så har bingobrickan 5 x 5 rader, 25 rutor som alla har ett nummer i sig. Det finns undantag där den mittersta rutan kan innehålla ett motiv som en logo eller en joker. Då går den rutan som vilket tal som helst. I de lodräta raderna delas alla nummer upp i stigande följd. Den första raden har 5 slumpvisa tal från 1-15. Nästa lodräta rad har från 16-30 och så vidare. Det är lite lättare att hitta sina tal på det sättet.

I 90-bollarsbingo så ser bingobrickan lite annorlunda ut. Där har brickan 6 fält som vardera har 3 x 9 rutor. I varje horisontal rad är det 5 rutor av 9 som har nummer i sig. De andra är tomma. När bingorundan startar så spelas alla 6 fält samtidigt. Det gäller att få en rad i ett och samma fält och ofta spelar man om först en rad, sedan två och till sist tre rader. Det är lätt att hitta sina tal på brickan till 90-bollars bingo. I första lodräta raden hittar man tal från 1-9, i nästa 10-19, sedan 20-29 och så vidare. Det kan gå fort undan och har man flera brickor så är det en fördel att alla nummer på en bricka är lätt att hitta.

Spela på bingobrickan

Bingolotto, hela svenska folkets bingobricka

På sommaren har Bingolotto paus för att köra igång igen när hösten närmar sig. Detta spel som sänds en gång i veckan på tv är en favorit och en riktig långkörare. Sedan Bingolotto började sändas på tv på 90-talet har svenska folket gått och köpt sin bingobricka i kiosken, affären eller med en klubb som säljer. Att bänka sig framför teven med lite god plockmat och duttpennan i högsta hugg har för många blivit en tradition.

Bingobrickan i Bingolotto har tre spelfält med vardera 25 nummer i. 5 lodräta rader delas upp i vardera 15 nummer, 1-15, 16-30, 31-45, 46-60 och sista raden 61-75. Ovanför varje lodrät rad hittar man bokstäverna från själva ordet bingo. När ett nummer ropas upp så nämns först bokstaven som numret tillhör och sedan numret, till exempel B15. Ibland så används också det fonetiska språket vid utropning, det heter då Bertil 15. De fonetiska namnen på bokstäverna lyder så här.

  • B – Bertil
  • I – Ivar
  • N – Niklas
  • G – Gustav
  • O- Olof

Det är lättare att uppfatta en bokstav på detta sättet och när nu varje nummer tillhör en bokstav så är det också lätt att hitta numret. En stor fördel om man spelar bingo med flera brickor. Vi sidan av varje horisontell rad så står det hur mycket man vinner eller vad man vinner om man skulle få bingo på just den raden. Det kan vara kontanter, presentkort på mat, inredning eller kanske en resa. Får man bingo på raden där det står finalspelet kan man vinna upp till 10 miljoner kronor.

Bingobrickor till hemmaspelet

När man köper ett bingospel i en leksaksaffär eller på nätet så följer det med bingobrickor att spela med. Dess brickorna har oftast 25 rutor med nummer från 1-75. Bingobrickan är tryckt på en tjock kartong och med en behandlad yta så att de ska hålla längre. Här så duttar man inte med en penna utan markerar sina tal med små spelpjäser i trä eller plast så att man kan använda brickan flera gånger. Det finns riktigt fina deluxe bingospel om man vill investera i kvalitet. Med fina trälådor i mahogny och spelpjäser i trä istället för plast. En perfekt present till den som har allt.

Hemmagjorda bingobrickor

Är man lite kreativ så kan man göra bingobrickor själv. Här är det bara fantasin som sätter gränser. Tjock kartong finns att köpa hos de flesta bokhandlare. Fram med penna, sax och linjal och komponera sina personliga bingobrickor till spelkvällarna. Eller kanske till ett event eller fest där spel och mat står i fokus. Man kan fint printa ut bingobrickor från nätet på vanligt papper och klistra fast de på en lite tjockare kartong.

Sedan för att det ska hålla så kan man laminera bingobrickorna. Har man ingen maskin för laminering, kan man fråga på skolan eller biblioteket. Erbjud er att betala för arbetet. Annars kostar en enkel variant inte så många kronor. Då har man i huset och kan göra sina egna bingobrickor när man vill. Det går också att köpa en spraylack till kartong för 50-lappen för att göra bingobrickorna lite mer hållbara.

Bingo till barnen

En bingobricka tillhörande ett spel för de allra minsta har ofta bilder istället för nummer. Det är lättare för ett litet barn att känna igen en blomma och en elefant än kanske tal som liknar på varandra. Bingospel används ofta i utbildning och pedagogiskt syfte och det är ett strålande sätt att lära barn att socialisera sig genom spel.