När Bingolotto sändes första gången år 1991 så var det säkert många i Sverige som aldrig hade spelat bingo förut. Att detta program har ökat intresset för bingo generellt är det inte minsta tvivel om. Det är lätt att spela Bingolotto, inte så annorlunda mot vanlig bingo. Nummer ropas upp, vi markerar och med lite tur så blir det bingo. Det var kombinationen musik, bingo och trevliga programledare som tog programmet till topp och Bingolotto lärde svenska folket att spela bingo.

Bingobollen

TV-programmet och underhållningen

Från början var det ofta dansband som gästade studion och spelade i pauserna. Vi älskar dansband här i Sverige och det blev en naturlig del av programmet. När Lasse Kronér tog över programmet år 1999 så började också programmet att gästas av utländska världsstjärnor. David Bowie har besökt Bingolotto två gånger. En gång under år 1999 och en andra gång under år 2002. Andra stjärnor som Dolly Parton och Mark Knopfler har förgyllt bingokvällen med sin musik.

Om Bingolotto klarar att komma upp i de tittarsiffror som de hade i sin guldålder på 90-talet är det mycket programledaren som det hänger på. Aftonbladet skriver att Rickard Olsson återvänder och skall från hösten år 2018 leda programmet igen. Sist han var programledare under åren 2005 till 2007 klarade han att vända den nedåtgående trenden och öka programmets popularitet igen. Vi önskar honom lycka till.

Köp en Bingolott

Under en vecka innan spelet går av stapeln på helgen så kan föreningar av olika slag söka om tillstånd att sälja bingolotterna. Det är ett fint sätt att dra in lite extra pengar i kassan. Det är inte ovanligt att spel av olika slag hjälper till att sponsra föreningsliv. Ofta ser man ungdomar och vuxna som sitter och säljer bingolotten utanför butiker och på offentliga platser.

Bingodragningar

I lotten som man köper till helgens runda så hittar man som oftast fyra bingobrickor. Det betyder att under kvällens lopp så kommer fyra bingodragningar att äga rum. På varje bingobricka som har tal mellan 1-75 så spelar vi om allt från pengar till fina vinster och presentkort. När det blir dags för första rundan så brukar programledaren annonsera detta och spelaren gör sig klar med sin duttpenna att markera sina nummer.

Innan ettans bingo, som det heter, kör igång så presenteras vinsterna till bingorundan. Spelet kör sedan igång och nummer ropas upp tills det annonseras att någon eller flera har fått bingo. Skulle man vara en av dem så vinner man det som står till vänster om den raden man har fått bingo på. Det finns också ett telefonnummer att ringa in när man har fått bingo. Då har man chans att bli plockad ut att spela ett extraspel som ett lyckohjul eller färgfemman.

Inte bara dragningar

Efter ettans bingo så spelar man om tvåans bingo, sedan trean och till slut sista bingobrickan, fyrans bingo. I takt med att kvällen går så stiger stämningen. Det som är trevligt med Bingolotto är att det faktiskt inte är helt omöjligt att vinna. Det är kanske inte den största vinsten, men det kan vara ett par hundra och då kan man ju köpa bingobrickor till nästa helg.

Varje år så slår Bingolotto till på stortrumman och arrangerar uppesittarkväll. Det är en kväll med extra många vinster under kvällens lopp. Då är det inte bara bingodragningarna som är viktig utan också det nummer som din lott har. Längst upp på framsidan av bingoblocket finns ett nummer som man kan skrapa. Det numret kan man vinna riktigt fina vinster på under hela kvällen. Kanske blir man ägare till en ny bil.

Vinsterna till dragningarna

Det som gör bingodragningarna så speciella i Bingolotto är vinsterna. I en bingohall så ligger vinsterna normalt på ett par hundra eller ibland på ett par tusen kronor. Någon gång kan det vara en jackpott på några hundra tusen. Men i Bingolotto så kan man verkligen vinna de stora pengarna. Möjlighet att bli miljonär på en kväll lockar och det är nog det som delvis gör programmet så populärt. Sen så är det alla de andra vinsterna, bilar, resor, inredning och presentkort som sätter lite extra färg på spelet.

Bingobollen i programmet

Idag så är det en elektronisk nummergenerator som drar alla nummer i Bingolotto. Även i bingohallar idag är det så. Bingotrumman finns fortfarande och det skramlas friskt runt om i landet vid köksbordet eller när det arrangeras bingo på åldershem eller i skolor. Bingobollen är mer en symbol för själva spelet bingo och bollen används flitigt i marknadsföring av bingo och i logos. När det kommer till Bingolotto så har det aldrig varit riktiga bollar som har dragits. Ända från programmets start så nummer dragits elektroniskt och visats i tv-rutan som ett nummer.

Lite historia

Bingolotto startade i Göteborg och sändes först på en lokal tv-station som kallades för Kållevisionen. Tv-kanalen som ägdes av en man vid namn Gert Eklund var smart och för att öka intresset för Kållevisionen så anordnade han bingodragningar. Själva programmet som Kållevisionen sände handlade inte bara om bingo. En känd komiker och figur från Göteborg, Kurt Olsson, var ofta med och själva bingodragningen var bara en del av programmet till att börja med.

Bingolotto, BingoBerra, Leif Loket Olsson

Bingolotto var född och när TV4 skulle lansera sin kanal så kontaktade Gert Eklund och Leif Loket Ohlsson kanalen med en idé till ett program de kallade Bingolotto.

Det första programmet sändes den 19 oktober år 1994. Till det programmet såldes 75 000 bingolotter. Den siffran skulle stiga till flera miljoner med åren och ingen hade nog kunnat ana dess succé vid starten. Leif Loket Ohlsson var programledare fram till år 1999. Efter det har han gjort gästspel med jämna mellanrum.