Olika spel kräver olika tillbehör. I Monopol till exempel så har vi spelplan som först placeras på bordet, sedan spelpjäserna, korten med gatorna, korten med olika fördelar och nackdelar och inte minst låtsaspengarna. Sen så har vi tärningarna och de små husen som placeras ut när spelaren köpt en tomt eller gata. Detta klassiska spel kan precis som bingo inte spelas utan sina olika delar. I bingo så har vi olika tillbehör lite beroende på vilken sorts bingo vi spelar. Men i det stora hela så är det detsamma.

Bingoboll

Bingospelet har sedan 1500-haft olika speltillbehör för att kunna genomföra spelet. Från början så var det en enkel tygpåse med träbrickor som hade olika nummer på sig. Spelbrickorna som man köpte var av papper och när dragningen skulle göras så ropades de nummer ut som drogs från tygpåsen. Då markerades de nummer som spelaren hade med det som fanns tillgängligt. Tiden går och spelet har utvecklats till ett modernt och roligt spel som alla spelar. Har man inte ett bingospel hemma så går det ju också fint att tillverka ett eget med lite fantasi. Det handlar ju om att dra nummer och markera för att få bingo och speltillbehören behöver inte vara så märkvärdiga. Det är ju spelet i sig själv som är roligt.

Reglerna och tillbehören

Det är enkelt att spela bingo. Det går ut på att vara först med att markera en hel rad med nummer på sin spelbricka. Det är nog för att det är så enkla regler i bingo som det har blivit så populärt. Bingotillbehören i spelet varierar lite men det måste finnas ett par ting för att det ska funka

  • Nummer att dra som ligger i något
  • Något att dra dem med
  • En bingobricka som spelaren kan spela med
  • Något att markera sina nummer med

Oavsett om man köper ett spel i en leksaksaffär eller tillverkar det själv så måste dessa tillbehör finnas med.

Bingotrumman

En bingotrumma användes förr när man spelade bingo. Det är en rund bur i metall som man snurrade på och som innehöll träkulor mer nummer på. Kulorna trillade ut slumpmässigt med hjälp av en liten korg som fångade upp kulorna en och en och släppte ut dem i en ränna under buren. Bingotrumman var ett en viktig del av bingo ända fram till de elektroniska tavlorna tog över, speciellt i bingohallarna. Vill man införskaffa en bingotrumma så går det fint att få tag på både nytillverkade och original från 40-talet och fram. Det är en toppeninvestering om man tycker om att spela bingo. De kompletta spelen som fås köpt innehåller också en bingotrumma. Perfekt till spelkvällen hemma.

Bingo idag

Förr så var alla tillbehör viktiga för att kunna genomföra spelet. Idag så räcker det med en mobil så är man igång. Med internet och de möjligheter det gav så var spelbolagen inte sena att haka på. Så fort teknologin var färdigutvecklad på 90-talet så tog det inte lång tid innan bingo online presenterades och där behövdes varken bingobrickan eller duttpennan. Det är det både fördelar och nackdelar med. Många tycker att spela bingo så som det spelades från början är det bästa. Det är en viss charm att plocka fram alla tillbehör och bänka sig vid köksbordet tillsammans med sina vänner. Det trevliga skramlandet från trumman och brickorna som markeras med små spelpjäser.

Bingospelare

Fika, ett tillbehör?

Det är kanske att dra det lite långt att inkludera fika som ett måste när man spelar. Men fakta är att många tycker det hör till. Såpass att det faktiskt har fått ett eget ord, bingofika. Så vad är då bingofika? Det är något gott som man kan äta under spelets gång eller i pausen mellan rundorna. Hur mycket tid man vill lägga på att laga till en bingofika må vara upp till var och en. Vill man inte göra det själv så varför inte ett knytkalas. Alla tar med sig något litet att tugga på till spelets gång. Eller så kan man ju beställa, det finns gott om bagerier och delikatessbutiker som kan hjälpa när man har dålig tid.

Radion och teven

Här i Sverige så är vi bänkade framför teven när Bingolotto sänds. Då kan man kanske säga att teven är en viktig del av alla tillbehör. Det väldigt populära programmet som började sändas i början på 90-talet sänds fortfarande idag. Ett annat fenomen är radio bingo. Det är inte lika stort här i Sverige som det är i Norge. Det sänds på flera ställen i landet en gång i veckan av lokalradion och jackpotten kan komma upp i ganska så höga summor. Upp till 30 tusen kronor händer och då är det ofta bingobrickorna slutsålda där de säljs. Väldigt socialt att samlas på kvällen, slå på radion och spela om vinsterna som varierar i storlek. Då gäller det att ha duttpennorna redo och mobilen klar. Får spelaren bingo så ringer man ett telefonnummer till radiostationen och uppger kontrollnummer och markerade nummer.

Bingotillbehör, en hobby?

I USA som är känt för att vara lite extrema när det kommer till vissa saker så är detta med bingotillbehör faktiskt en stor grej. Det finns sajter som specialiserar sig på olika tillbehör. Allt från duttpennor till kepsar för entusiasten. Bingo är i USA precis som i Sverige ett väldigt populärt spel och för de som spelar ofta så har de med sig en liten väska med sina personliga tillbehör när det är dags. Kanske något för oss i Sverige, eller är det att gå lite långt?