I takt med att bingo sin popularitet växte i Sverige så utvecklades också spelet och dess tillbehör. En av dem är pennan som spelaren markerar sina nummer på spelbrickan med. Vi har nog alla suttit och spelat bingo på ett eller annat ställe och inte haft en ordentlig duttpenna att markera med. Man har kanske fått låna en bläckpenna, en blyerts eller en vanlig tuschpenna. Och ja visst funkar det, vissa pennor bättre än andra, men det är inte optimalt.

Det var nog så som iden att utveckla den ultimata pennan att markera sina nummer med föddes. En penna som man lätt och smidigt kunde markera med och som man efter att ha markerat numret lätt kunde se vilket nummer det var. Det var nämligen ett av problemen, om en tuschpenna var för mörk då riskerade man att man inte såg vilken nummer det var efter att man hade markerat det.

Bingo duttpenna

En ny penna att dutta med

I takt med att Bingolotto lanserades så kom det också en ny produkt på marknaden, Bingolottopennan. Det var en tuschpenna som hade en rund platt spets, nästan som en liten ministämpel. Bläcket i pennan var också i en skarp genomskinlig färg. Efter att man stämplat, eller duttat som man sade, så syntes numret på spelbrickan klart och tydligt. Supersmart och väldigt enkelt. Det gick också fortare att markera och det betydde att en och samma spelare kunde spela på fler brickor till ett och samma spel. Duttpennan blev en succe och det tog inte lång tid innan duttpennor kom i alla fasoner och färger.

I bingohallen

När man ska till bingohallen och spela så är det inte alltid man kommer ihåg att ta med sig en penna att markera med. Men misströsta inte, i kiosken eller caféet så säljes det duttpennor till alla besökare och de kostar inte många kronor. Har man ingen från förut så kan det vara en ide’ att investera i ett par stycken så att man har. Trevligt att kunna låna ut en penna till en kompis eller familjemedlem vid behov och mycket uppskattat.

Olika pennor

När man ska investera i en duttpenna så kan det vara smart att köpa pennor som har mycket bläck i sig. Då torkar de inte ut på en gång och varar längre. De finns också pennor som går att fylla på och bläck till sina duttpennor kan man köpa i välsorterade nätbutiker. På engelska så heter denna penna Bingo Dauber. Det går fint att köpa pennor och refills i utländska nätbutiker om man inte skulle hitta lokalt eller i en butik.

Ebay är ett bra ställe att leta på och med massor av pålitliga säljare. Det finns många roliga pennor i alla fasoner. Det kan vara en trevlig present till den som verkligen gillar att spela bingo. Eller varför inte sponsra skolan som ska arrangera bingo till förmån för en skolresa till exempel. Bingo i skolan måste det ansökas om hos länsstyrelsen.

En markeringspenna

Innan duttpennan associerades med bingo, så fanns det att köpa hos välsorterade bokhandlare pennor som liknade väldigt mycket på de vi har idag. Det har alltid varit viktigt för elever att i studier kunna markera en text som är viktig att komma ihåg. Lika viktigt har det varit för lärare att kunna markera och rätta en elev sin uppsats och då har markeringspennan varit till ovärderlig hjälp.

Pennorna med de ofta starka neonliknande färgerna har ett bläck som är genomskinligt. Precis som dagens duttpennor. Och med det sagt, skulle man inte hitta en duttpenna att markera sina bingotal med så går det fint med en helt vanlig markeringspenna.

Stämpel penna

Ett riktigt roligt alternativ till den traditionella duttpennan är stämpelpennan. Det är en tusch penna som ger ifrån sig ett litet motiv när man duttar, en ministämpel. Det är väldigt populärt hos barn som tycker om att färglägga och pyssla. Sådana här stämpelpennor får man ofta tag på i leksaksaffärerna.

Tänk bara då på att stämpla sina tal med de ljusa färgerna eftersom dessa duttpennorna inte har ett genomskinligt bläck. Perfekt för bingorundan och roligt för barn om man ska köra en bingokväll hemma. Bingobrickor kan man printa ut på nätet och bollar att dra med kan man göra utav träkulor som läggs i en stor skål. En supertrevlig aktivitet för hela familjen.

Bara för bingofansen?

Duttpennor är absolut inte bara för bingofansen. Om man nu skulle klara att dra med sig en kompis som aldrig spelat bingo förut, kanske på bilbingo. Då är det trevligt att kunna ge bort en duttpenna i present till den kompisen. Det är nästan helt garanterat att sin kompis blir biten av bingobacillen och vill bli med att spela flera gånger. Då är det ju bra om han eller hon har en duttpenna till nästa gång.

Det är ett fint sätt att hinta att sällskap på bingorundan är uppskattat också. En duttpenna kostar inte många kronor och ofta finns det storpack att köpa. Priset ligger runt en tia för en penna och det har de allra flesta råd med.

Det är också så att för en som inte är så van att spela bingo, ja då är inte duttpennan det första man tänker på att packa med sig. Men för en som spelar ofta så har duttpennan en fast plats i bilen eller i väskan. Bingolotto, bilbingo eller bingo i bingohallen, duttpennan är en av de viktigaste tillbehören till bingo just för att den förenklar spelet.